— Rørene våre sikrer viktige samfunnsfunksjoner, slik som rent drikkevann og avløp til boliger og næringsbygg, og må derfor være av ypperste kvalitet. Når vi tar i bruk fornybare bioressurser til å produsere rørsystemene våre fossilfritt gjør vi dette uten å endre egenskapene til rørene. Materialet som inngår i sluttproduktene har akkurat de samme solide egenskapene som før, innleder VA-veteranen Bård Moen, produktsjef for vann- og miljøteknikk i Pipelife.
Sirkulær produksjon og miljøvennlig fremstilling
For å produsere plastrørsystemer for vann og avløp er man avhengig av råstoffene etylen eller propylen. Tradisjonelt har man fremstilt disse stoffene fra petrokjemiske råvarer – altså fossil olje. Etylen og propylen kan imidlertid også utvinnes fra andre råvarer enn olje.
— Når det lages cellulose fjernes talloljen – fettstoffene i treet – fra trevirket. Disse fettstoffene kan benyttes til å utvinne det petrokjemiske råstoffet nafta. Nafta er akkurat det samme stoffet som utvinnes fra råolje og som danner grunnlaget for etylen- og propylenproduksjonen. Det finske industrikonsernet UPM har nylig bygget en fabrikk som produserer nafta basert på avfall fra deres øvrige celluloseproduksjon. Det er denne biobaserte naftaen som i stor grad benyttes i vår satsning, forklarer Moen.
Han forteller videre at et viktig ankepunkt for Pipelife har vært at produksjonen av nafta skal være bærekraftig.
— Selv om vi nå utvinner råstoffer fra skogen skal ikke produksjonen gå på bekostning av matproduksjonen, biomangfoldet eller andre naturlig økologiske prosesser. Produksjonen skal være sirkulær og forsvarlig. Derfor plantes det blant annet skog i takt med uttaket. I Finland, hvor majoriteten av råstoffene til vår produksjon kommer fra, plantes det nå 50 millioner trær i året.
Adm. dir. Sigmund Aandstad i Pipelife Norge forsikrer at kvaliteten på fossilfrie plastrør er den samme som rør produsert av fossile råvarer.
Fossilfrie vann- og avløpsrør – 30, 60 eller 100%
Foreløpig er den fossilfrie biobaserte råvaren noe dyrere enn nafta fra fossil olje. Pipelife har derfor kommet frem til en løsning som skal hjelpe håndverkere og byggherrer i gang med fossilfrie vann- og avløpsrør.
— Vi forstår at pris er en stor del av det å vinne anbud. Samtidig etterspørres miljøvennlige og sirkulære løsninger i stadig større grad i anbudsprosessene. Derfor har vi valgt å tilby grader av fossilfrihet i rørene våre, for å gi håndverkerne økt konkurransekraft på både pris og bærekraft. Når håndverkerne kontakter Ahlsell med bestillingen sin kan de nå spesifisere graden av fossilfrihet de ønsker i produktene produsert til prosjektet deres, forteller Moen.
Pipelife sine rør kan leveres med 30 %, 60 % eller 100 % grad fossilfrihet. Med leveransen følger også et sertifikat som dokumenterer at produktet er fossilfritt, graden av fossilfrihet og hvor mange kilo CO2 som er spart ved å velge det fossilfrie alternativet.
— Vi ser at klimaregnskap blir stadig viktigere; den prosessen skal vi selvsagt hjelpe håndverkerne å henge med på, forsikrer Moen.
Sertifiseringer gir økt konkurransekraft på bærekraft
Elisa Gasperini er «bærekraftsgeneral» i Ahlsell Norge og over snittet interessert i miljø- og sirkulærøkonomiske tiltak. Ett av hennes hjertebarn i kampen for en mer bærekraftig byggevarebransje er god dokumentasjon og miljøsertifisering av produkter. Sagt med andre ord, dersom du sier at du er miljøvennlig, må du bevise det.
— Det er mange som sier at de er bærekraftige, men spør du om konkrete tiltak er det mange som blir litt nølende. Derfor er det så spennende med leverandører som Pipelife, som innfører konkrete tiltak og følger dem opp med tredjeparts miljø- og kvalitetssertifiseringer. Da blir det enkelt for håndverkerne som legger rørene å garantere både en bærekraftig og transparent verdikjede, forteller Elisa.
For Pipelife sine produkter er nå hele verdikjeden sertifisert. Alle ledd, fra bedriften som henter ut trevirke til råstoffprodusenten som lager plastmaterialene Pipelife mottar, har gjennomgått strenge krav til dokumentasjon. Inkludert Pipelife selv.
— Ahlsell har alltid stilt strenge krav på kvalitet til våre leverandører. Nå gjør vi det samme på sporbarhet og etterrettelighet. Det er fullt mulig å ta valg i dag som er bærekraftige gjennom hele produktets livssyklus. Håndverkeren som handler hos oss får nå i stadig større grad økt konkurransekraft på bærekraft, forsikrer Elisa.
Offentlige etater og utbyggere må med
Elisa ønsker at både offentlige etater og utbyggere i større grad vektlegger klimaregnskap og utslippsfrie løsninger i anbudene sine fremover.
— Presset på naturressursene våre øker stadig, men det finnes gode løsninger på markedet. Det er et spørsmål om politisk vilje og at byggherrer i større grad vektlegger fossilfrie råvarer, resirkulerte materialer, utslippsfri transport og livstidssyklusen til produktene i prosjektene sine. Løsningene finnes og vi er klar for å levere dem. Nå er det opp til byggherre å velge dem, sier Elisa.
Vi hjelper deg i gang!
Ønsker du hjelp til å finne gode miljøvennlige og sertifiserte løsninger til ditt neste VA-prosjekt, med samme kvalitet og levetid som konvensjonelle rør fra fossilt råstoff? Våre dyktige selgere er på plass i Ahlsell-butikkene over hele landet, klare for å hjelpe deg med bærekraftige løsninger som gir deg økt konkurransekraft på bærekraft. Snakk med din Ahlsell-kontakt i dag for å lære mer.