Forskriftene NS9415:2021 og NYTEK23 har som formål å sikre en forsvarlig teknisk standard på norske merder, samt forebygge rømning av oppdrettsfisk.
Dette har skjedd
Formålet med forskriftene har vært å hindre at useriøse aktører leverer produkter til havbruksnæringa – produkter som ikke tåler det røffe miljøet i norske fjorder og på eksponerte lokaliteter.
Særlig tre viktige krav i forskriftene strammes nå inn, og disse må nå oppfylles for at strømskapet på merden skal være lovlig.
Vi har tatt en prat med Anders Grøtting-Simonsen i Philip Hauge, for å høre hvordan de oppfyller de strenge kravene i sine strømskap til merder.
Krav om tredjepartsgodkjenning
Den viktigste innstrammingen er at alle leverandører av strømskap til merd – ofte kalt merdsentraler – nå må være tredjepartsgodkjent.
Dersom leverandøren ikke kan dokumentere produksjonsløpet, fra mottatt bestilling, gjennom produksjon, testing og kvalitetssikring, hele veien til levert vare, får de nå ikke levere til oppdrettsnæringa.
— Produksjonsløpet vårt er godkjent av Nemko, som gjennom hele produktsyklusen sammen med mine kolleger. En gang i året går deres revisorer gjennom rutiner for bestilling, ser på produksjon og utførelse på fabrikken, kontrollerer testrapporter og tilbakemeldinger, ser på pakking og levering av ferdig produkt – ja, hele løpet fra bestilling til levert vare, forklarer Anders.
— Nemko er såpass nøye at de til og med tester at testutstyret er i orden, slik at vi er helt sikre på at målingene er korrekte, sier Anders.
Tredjepartsgodkjenningen sikrer at bare seriøse leverandører kan levere driftskritiske komponenter.
Sporbart produksjonsløp
Alle komponenter som benyttes i produksjonen må nå være dokumentert sporbare.
Det betyr at når Philip Hauge mottar din bestilling fra oss, knyttes bestillingen opp mot en produksjonsordre, som igjen knyttes opp mot innkjøpsordrene for hver enkelt komponent.
— Kort fortalt, vi kan følge alle komponenter i akkurat ditt strømskap hele veien tilbake til første produksjonsledd, i inn- eller utland, slik at vi vet akkurat hvor komponentene kommer fra, hvordan de er produsert og at de er testet og fungerer, sier Anders, som fortsetter:
— På samme måte dokumenteres selvsagt den ferdige merdsentralen din. Vi gjør en fullskala elektrisk test på alle skap vi leverer, hvor vi dokumenterer at uttak, vern, og annet elektrisk utstyr i skapet fungerer som det skal. Denne rapporten legges ved sluttrapporten.
— Vi legger også med målskisse og mållinjeskjema som fysiske dokumenter, inne i hver enkel merdsentral. Det betyr at uansett hvilken elektriker som skal montere skapet, har hen alle nødvendige dokumenter tilgjengelig, forteller Anders.
Ingen skarpe kanter
Produkter som monteres på merden skal ikke kunne ødelegge not eller andre deler av merden.
— Dersom merdsentralen vår mot formodning skulle falle ned i merden, for eksempel ved montering, vil den ikke lage hull i nota. Hverken merdsentralen eller opphenget som Ahlsell leverer, har skarpe kanter som kan skade nota og føre til rømning, lover Anders.