På spørsmål om hvorfor han har vært leder i så mange år, lener Runar Hansesætre seg tilbake i kontorstolen og smiler:
— Jeg synes jo folk er veldig spennende. Det å forstå, eller prøve å forstå: hva er det som driver folk? Hva kan man gjøre for å skape den psykologiske tryggheten i et team?
"Teamet hans" består av 1500 ansatte i Ahlsell Norge. Og 7500 i hele Ahlsell Group i Norden. Bredden i Ahlsells sortiment er noe av det som skiller dem mest fra andre. De tilbyr alt fra installasjonsprodukter til verktøy og arbeidsklær.
Ahlsell Brobekk: I kassa står Jorunn Hellene og Sindre Waaler, for å hjelpe kunder med alt man trenger innenfor VVS, elektro, vann og avløp, men også det man trenger for å gjøre en sikker og effektiv jobb i form av verktøy, festemidler, klær og vern.
Bygger et av Norges største logistikksentre
Runar er administrerende direktør i Norge, i det han betegner som «Nordens desidert største tekniske distributør»: Ahlsell.
— Og den mest lønnsomme også, legger Runar til. — Det gjør at vi kan fortsette å investere for å bygge en bærekraftig framtid som kommer kunder og leverandører til gode.
Et av de store prosjektene for Ahlsell nå, er byggingen av et av Norges største logistikksentre på Eidsvoll. Med dette skal de kunne doble størrelsen på selskapet i løpet av omtrent fem år.
— Der får vi Norges største solcelleanlegg, og vi kommer til å produsere mer strøm enn vi bruker.
Kundenes varelager
Logistikk er et viktig stikkord for Ahlsell. Her tør Runar å påstå at Ahlsell er blant de beste, og bedre enn veldig mange. Dette er blant annet et resultat av forventninger fra krevende kunder.
— Vi og våre konkurrenter har valgt å følge kundenes krav og forventninger. Spesielt elektroinstallatørenes. De bruker i stor grad oss som lageret sitt, i stedet for å ha et stort lager selv, sier han.
Ahlsell har kunder som legger inn en ordre klokka fire eller fem på ettermiddagen, og får varene levert før klokka syv dagen etter. Eller i alle fall i løpet av formiddagen.
— Når de avslutter jobben for dagen, bestiller de varene de trenger til neste dag. De kan enten bestille dem levert til arbeidsplassen, eller hjem til seg selv, eller de kan hente varene i en av våre 44 butikker, eller hos et av de 20 datterselskapene som Ahlsell har kjøpt opp.
Ahlsell har kunder som legger inn en ordre klokka fire eller fem på ettermiddagen, og får varene levert før klokka syv dagen etter.
— De bruker i stor grad oss som lageret sitt, i stedet for å ha et stort lager selv, forteller Runar.
Kantine og kafé: Butikksjef Jan Christian Frey på Ahlsell Brobekk er godt fornøyd med kantina, som er plassert midt i butikken, og også er kafé for kunder.
Å tjene penger, med god samvittighet
Runar forteller at han vokste opp «langt inne i skauen». I Aremark kommune, ved Halden og svenskegrensen.
— Der var det en kilometer til nærmeste nabo, og fem kilometer til nærmeste gutt på min alder, forteller han.
Og det var der vandregleden begynte, både til fots, på ski og på sykkel i skog og mark. Og med seg i ryggsekken fikk han en iboende takknemlighet for naturen. Han mener det er bra at kravene om mer rapportering på klimaregnskap og bærekraft blir strengere.
— Det er med på å gjøre en bransje mer profesjonell. Du luker bort de som ikke er seriøse. Også gjør vi det jo fordi vi tror det er viktig for planeten vi bor på. Det er greit å tjene penger, men det er best å gjøre det med god samvittighet, sier Runar.
Dette ser han på som en stor forretningsmulighet for Ahlsell.
— Nå har vi en compliance-organisasjon hvor omtrent 10 årsverk jobber fullt eller halvt med klimaregnskap.
Arbeidsglede i ryggraden
Med oppveksten på en gård, hvor Runar kjørte traktor lenge før han var 16 år, plukket han antakelig også opp en ting eller to om arbeidsmoral.
— Fra jeg var syv år hadde vi dyr, og jeg lærte veldig tidlig å jobbe med dyr, jord og skog. Moren og faren min jobbet veldig mye, men de utviste en sånn arbeidsglede. Den har satt seg fast i ryggraden min. Jobb for meg har hele tiden vært likeverdig med arbeidsglede. Jeg har jobbet mine timer, men det er stort sett lysten som driver, sier Runar.
Stabilitet og ro hjemmefra: — Selv om det skjedde ting så var faren min alltid rolig. Jeg har lært at verden ikke raser sammen om det skjer noe. Man må bare ta seg tid til å puste innimellom. Livet byr på både opp og nedturer, men jeg tror det er veldig viktig med nysgjerrighet og læring i livet, og i et selskap.
Hjelp der man trenger det
De ansatte i Ahlsell skal oppleve læring og kunnskap gjennom jevnlige kurs og oppfølging hos Ahlsell. Runar skryter over alle de hyggelige og kompetente menneskene som jobber på deres 60 ulike butikker rundt i hele Norge.
— Vi tror veldig på dette med å være gode i alle typer salgskanaler. Kundene er forskjellige, noen er mer digitale enn andre, og arbeidsdagene er forskjellige. Den samme kunden kan ha behov for hjelp i butikk den ene uka, og rask bestilling i nettbutikk den neste, sier Runar.
Å være tilstede for kundene der de er, er viktig for Ahlsell.
— Lokalt eierskap er viktig. Hvis jeg er i Haugesund, så er det teamet i Haugesund som kjenner Haugesund best. Da er det de som er best rusta til å ta beslutninger der.