Turufjell ved Flå – blant annet kjent fra TV-programmet «Fjellhytta» – er et hytteområde i sterk vekst. Men det er ikke bare fjellglade nordmenn som strømmer gjennom området.
— Her ligger det en stor elv som heter Vesleåi, og den måtte vi krysse for å komme frem til hytteområdet. Basert på tall fra NVE så vi at for å tåle en eventuelt 200- og 500-årsflom trengte vi en dimensjon på 2000 mm. I tillegg la vi inn en sikkerhetsmargin, forteller Roa.
Stive rør, fleksibel leverandør
Dermed landet de, sammen med Ahlsell, på 2400 millimeters XL-rør fra Wavin. Alternativet, å lage en 25 meter lang bru til rørene, ville ifølge Roa blitt 3–5 ganger så dyrt.
— Tiden går når du må støpe pilarer. Disse plastrørene krever langt færre operasjoner. Du gjør ferdig fundamentet, legger røret nedi, fyller og komprimerer. Vi bruker stort sett alltid disse rørene til overvanns-håndtering, blant annet fordi de er stive og krever lite overdekning. De kan ligge høyt i veibanen og du kan bruke maskinkult helt inntil, sier Roa.
Vidar Handal, nordisk produktsjef for UCR i Wavin, forteller at de populære rørene fås helt opp til 3000 millimeter. Når det kommer til lengde, er de fleksible.
— Som standard leverer vi disse i 6 meters lengde, men vi kan fikse hvilken lengde du måtte ønske. Vil du ha færre skjøter, kan vi fint sveise sammen to på fabrikken og levere 12 meter. Det er bare transporten som setter grenser for hvor lange rør vi kan lage, sier han.
Integrert sveisemuffe
Avhengig av behov og bruksområde kan Wavin tilpasse produksjonen slik at de ikke bruker mer plast enn nødvendig. Slik kan de også redusere prisen.
— Mange tror for eksempel ofte at SN8 er et ufravikelig krav, men i mange tilfeller lar det seg dokumentere at det holder med en lavere ringstivhet. Siden totalkostnaden for et rør er 80 prosent materialkostnad, så kan du spare mye ved å redusere mengden plast som blir brukt, sier han og legger til:
— Bare fortell oss hvilken overdekning det skal være, hvilken trafikklast som skal gå over og eventuelt grunnvannstrykk, så gjør vi de nødvendige beregningene og kommer med et tilbud.
Noe annet som er spesielt med disse rørene, er at de kan leveres med integrert elektrosveisemuffe. I stedet for vanlige gummipakninger ligger det en vikling i koblingen, som ved hjelp av et el-sveiseapparat varmes opp og deretter smelter spissenden og muffen sammen.
— Da har du en monolittisk forbindelse, og vipps så er røret strekkfast. Da slipper du å bekymre deg for at du får en «hengebuk» hvor spissenden i verste fall faller ut av muffa. Å montere rør i dårlig grunn, som for eksempel gjennom ei myr eller andre steder hvor du er redd for sig, blir på denne
måten mye tryggere, forklarer Handal.
På skinner
Lars Erik Berg, salgssjef VA Buskerud i Ahlsell, var Fjell & Gravelags kontaktperson i Flå-prosjektet. Han har koordinert tegninger og ønsker mellom Wavin og entreprenøren.
— Dette rørsystemet fra Wavin er virkelig tids- og pengebesparende. Det er enkelt å legge i krevende terreng som på Turufjell. Og så er Wavin veldig flinke til å følge opp. Dette prosjektet har gått på skinner, og det vises i resultatet, sier han og får støtte fra entreprenør Roa:
— Vi fikk jo raskt stresstestet opplegget med dette voldsomme uværet som har vært de siste ukene. Disse rørene svelger unna som bare det. Jeg håper aldri dagen kommer hvor vi alle trenger 2400. Da har vi helt andre problemer.